Ajanvaraus netissä
Ajanvaraus puh. 020 144 3800
Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Ajanvaraus netissä | Ajanvaraus puh. 020 144 3800 | Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Hampaiden ja suun kunto vaikuttavat suoraan koko elimistöön ja sitä kautta urheilijan kuntoon sekä urheilusuorituksiin.

Urheilijoiden hampaidenhoito

Urheilija tähtää parempiin tuloksiin, parempaan kuntoon tai yleisesti parempaan oloon. Tavoitteisiin päästäkseen urheilijan elimistön pitää olla mahdollisemman hyvässä kunnossa ja hampaat sekä suu ovat olennainen osa sitä.

Hampaiden ja suun kunto vaikuttavat suoraan koko elimistöön

Säännöllinen liikunta on yleisesti hyväksi koko vartalolle, lukuun ottamatta ehkä hampaita. Urheillessa hampaat ovat kovilla, koska suuri energiatarve harjoitellessa pakottaa syömään tiheästi, urheilusuorituksen aikana juodaan makeita energiapitoisia juomia ja näiden lisäksi suu kuivuu harjoittelun aikana. Nämä seikat yhdessä ja erikseen altistavat hampaita kariekselle, ientulehdukselle ja parondontiitille.

Hampaiden ja suun kunto taas vaikuttavat suoraan koko elimistöön ja sitä kautta urheilijan kuntoon sekä urheilusuorituksiin. Kaikki tietävät, että sairaana kunto ei nouse vaan laskee.

Suun kuivuminen ja urheilujuomien käyttö

Näiden lisäksi urheilijan hampaita ja suun kuntoa rasittavat vielä hampaiden kuluminen ja tapaturmat. Hampaiden kulumiseen vaikuttaa hampaiden yhteen pureminen urheilusuorituksen aikana. Kulutusta lisää vielä suun kuivuminen ja urheilujuomien sekä energiageelien käyttö. Tapaturmat vaihtelevat pienistä lohkeamista aina monen hampaan menetyksiin. Toiset urheilulajit ovat alttiimpia aiheuttamaan tapaturmia kuin toiset. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi kamppailulajit ja mailapelit. Tapaturmia voidaan ehkäistä teettämällä yksilöllinen purentasuoja hammaslääkärin vastaanotolla.

Säännölliset hammastarkastukset ovat urheilijalle tärkeitä, koska iso osa suun infektioista on kivuttomia ja piileviä. Hammaslääkärin tekemä säännöllinen tarkastus ja röntgenkuvien ottaminen ovat ainoa keino selvittää mahdolliset tulehdusfokukset suussa ja hampaissa.

Millä tavoin urheilija voi huolehtia hampaiden kunnosta ja samalla parantaa omaa urheilusuoritustaan?

  • Harjaa hampaat aamuin illoin
  • Käytä fluoripitoista hammastahnaa
  • Puhdista hampaiden välit säännöllisesti
  • Käytä sähköhammasharjaa
  • Syö säännöllisesti, vältä napostelua
  • Juo vettä, vältä urheilujuomia
  • Aterioiden jälkeen nauti ksylitolituotteita
  • Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa
  • Käytä lajin vaatimaa purentasuojaa
Krisiina Mäkinen hammaslääkäri von Dents

Hammaslääkäri Kristiina Mäkinen

Uusimmat uutiset

Kalvo-oikominen

Oikomishoito kalvoilla tarkoittaa hoitomuotoa, jossa hampaiden asentoa ja purentavirhettä korjataan läpinäkyvillä muovisilla kalvoilla.

Lue lisää