Tidsbokning på nätet 
Tidsbokning per telefon 020 144 3800
Kontakt och feedback: toimisto@vondents.fi

Tidsbokning på nätet |Tidsbokning per telefon 020 144 3800 | Kontakt och feedback: toimisto@vondents.fi

Hammaslääkäri Tiina Ranne, von Dents
Oikeaoppinen omahoito on erittäin tärkeä osa ennaltaehkäisevää hoitoa. Ennaltaehkäisy säästää sekä kukkaroa että potilasta.

Omahoito on tehokas hammasvaivojen ennaltaehkäisijä

Suomessa vietetään ensimmäistä kansallista suunterveyden päivää tulevana sunnuntaina 20.3.2022. Suomen hammaslääkäriliitto muistuttaa teemapäivän yhteydessä erityisesti omahoidon tärkeydestä. Me von Dentsissä olemme samaa mieltä: oikeaoppinen omahoito on erittäin tärkeä osa ennaltaehkäisevää hoitoa. Ennaltaehkäisy säästää sekä kukkaroa että potilasta.

Useimmat meistä ovat varmasti saaneet opastusta hampaiden harjaukseen jo lapsena. Hampaiden puhdistamiseen ja omahoitoon aikuisiällä pelkkä harjaaminen ei enää riitä, vaan hammasvälien puhdistaminen erikseen on entistä tärkeämpää. Reikiintyminen lähtee usein liikkeelle nimenomaan juuri hampaiden väleistä.

Elämän varrella olosuhteet suussa muuttuvat ja nuorena opetellut tavat eivät varttuneemmalla iällä välttämättä toimi. Puhdistustottumuksia voi olla syytä tarkistaa esimerkiksi vetäytyneiden ikenien tai suun kuivumisen vuoksi. Myös erilaiset lääkitykset voivat aiheuttaa suun olosuhteissa muutoksia, joiden vuoksi hoitorutiinit kaipaavat päivitystä.

Hae apua ja neuvoja ammattilaisilta

Mistä sitten tietää, mikä olisi parasta hoitoa juuri omaan suuhun? Yksin ei tarvitse tuskailla, kun tarjolla on ammattilaisia, jotka mielellään auttavat.

Suuhygienisteiltä saa henkilökohtaista opastusta hampaiden kotihoitoon ja oikeanlaisten välineiden valintaan. Esimerkiksi osa markkinoilla olevista trenditahnoista tai valkaisuaineista voi valitettavasti olla humpuukia. Myös itse puhdistusvälineiden ominaisuuksissa on suuria eroja.

Teemapäivän kunniaksi hammaslääkäriliiton esiin nostama sanoma omahoidon tärkeydestä pohjautuu hoitovajeeseen ja ruuhkautuneisiin kuntapuolen hammashoitoloihin. Haluammekin muistuttaa, että akuutin hammashoidon tarpeeseen löytyy joustavasti apua yksityiseltä puolelta: meillä hoitokapasiteettia riittää ja hoitoon pääsee nopeasti. On hyvä pitää mielessä, että Kanta-suostumuksen antamalla hammashoidon tiedot välittyvät Omakanta-palvelun kautta myös yksityisen hammashoitolan ja terveyskeskuksen välillä. Apua voi siis hakea yksityiseltä, vaikka haluaisi myöhemmin jatkaa hoitoa terveyskeskuksessa.

Hammaslääkäriliiton ohjeita suun terveydestä huolehtimiseen

  • Harjaa hampaat fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin.
  • Valitse vesi janojuomaksi.
  • Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja ja vältä napostelua aterioiden välillä.
  • Käytä ksylitolituotteita katkaisemaan happohyökkäys.
  • Jos tupakoit, yritä lopettaa. Jos et onnistu yksin, hae apua terveydenhuollon ammattilaisilta. Myös nuuska ja runsas alkoholin käyttö vahingoittavat suunterveyttä.
  • Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksessa yksilöllisen tutkimusvälin mukaan.

Lue Hammaslääkäriliiton tiedote suunterveyspäivästä >

Tiina Ranne hammaslääkäri von Dents

Hammaslääkäri Tiina Ranne

Uusimmat uutiset