Ajanvaraus netissä
Ajanvaraus puh. 020 144 3800
Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Ajanvaraus netissä | Ajanvaraus puh. 020 144 3800 | Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

hammaslääkäri Minna Kirstilä von Dents
Suun tulehdukset voivat olla täysin oireettomia. Piilevät tulehdukset todetaan säännöllisissä hammastarkastuksissa ja röntgentutkimuksilla.

Suunterveys vaikuttaa koko kehoon

Terve suu on kuin suojamuuri, joka pysäyttää taudinaiheuttajien pääsyn suun kautta syvemmälle verenkiertoon ja elimistöön. Hyvä suunterveys ja yleisterveys kulkevat tiiviisti käsi kädessä. Suuinfektioiden haitallisuus terveydelle on tunnettu jo pitkään.

Valitettavasti isolla osalla aikuisista on suussaan piilevänä jonkinasteinen krooninen matala-asteinen tulehdus. Suun krooniset tulehdukset ovat pääosin vähäoireisia tai jopa täysin oireettomia, siksi ne usein pääsevät etenemään potilaan huomaamatta. Hoitamattomana tulehdus voi levitä salakavalasti ja suun bakteerit voivat päästä verenkierron kautta esimerkiksi tulehtuneen hampaan kiinnityskudoksesta tai juurenkärjen alueelta muualle elimistöön.

Suun ja hampaiden krooniset tulehdukset ovat niin sanottuja hiljaisia (matala-asteisia) tulehduksia, jotka heikentävät yleisterveyttä. Näitä ovat esimerkiksi hampaiden tukikudosten tulehdus, hampaan juurikanavan/juurenpään tulehdus, puhkeavaan viisaudenhampaaseen liittyvä tulehdus ja hammasimplantteihin liittyvä tulehdus. Ne edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista. Ne lisäävät muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, ateroskleroosiin, tyypin 2 diabetekseen ja reumaan. Huono suunterveys on myös yksi riskitekijä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Hammasperäisten bakteerien jäänteitä on löydetty muun muassa tukkeutuneiden sepelvaltimoiden ja puhjenneiden aivovaltimopullistumien seinämistä. Suun krooniset tulehdukset myös heikentävät jo olemassa olevien yleissairauksien (diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauden, reuman, munuaissairauden) hoitotasapainoa.

Pahimmillaan akutisoituessaan suun krooninen tulehdus voi aiheuttaa tehohoitoa vaativan hengenvaarallisen yleisinfektion kuten verenmyrkytyksen, endokardiitin (sydämen sisäkalvon tulehduksen), nikamatulehduksen tai paiseita muualla elimistössä kuten aivoissa, keuhkoissa, vatsaontelossa tai maksassa.

Säännöllinen tarkastus paljastaa piilevät tulehdukset

Suun ja hampaiden oireettomuus ei takaa sitä, että kaikki on kunnossa eikä piileviä tulehduksia ole. Säännölliset vuosittaiset hammaslääkärin tekemät kliiniset tarkastukset ja yksilöllisesti sopivin väliajoin tehdyt röntgentutkimukset ovat tärkeitä piilevien tulehdusten toteamiseksi ja hoitamiseksi hyvissä ajoin ennen kuin ne aiheuttavat vakavia komplikaatioita. Suun infektiot tulee hoitaa ennen isoja leikkauksia kuten keinonivelleikkausta, sekä ennen syöpähoitoja ja immunosuppressiivisen lääkityksen tai luusairauden lääkityksen aloittamista. 

von Dents hammaslääkäri Minna Kirstilä

Hammaslääkäri Minna Kirstilä

Uusimmat uutiset

Kalvo-oikominen

Oikomishoito kalvoilla tarkoittaa hoitomuotoa, jossa hampaiden asentoa ja purentavirhettä korjataan läpinäkyvillä muovisilla kalvoilla.

Lue lisää