Ajanvaraus netissä
Ajanvaraus puh. 020 144 3800
Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Ajanvaraus netissä | Ajanvaraus puh. 020 144 3800 | Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

juurihoito turku

Parasta hoitoa aina asiakkaan tarpeen mukaan

Juurihoito

Hammaslääkärille hoitoon tullessa suurin jännityksen aihe on useimmiten kipu. Hammaskudos itsessään on luuta, mutta keskellä hammasta on ydinontelo, jossa on verenkierto ja hermotus. Ydin on siis elävä osa hammasta ja kipu hampaaseen tulee, kun ydin reagoi ärsykkeeseen syystä tai toisesta.

Hampaan lämpötilaherkkyys ja sykkivä tai unta pirstova särky viittaa juurihoidon tarpeeseen. Hermokivulle tyypilliseen tapaan kipuoire lisääntyy, mikäli ärsykettä ei saada tai oteta pois. Siksi oireilevan hampaan kanssa onkin hyvä tulla ajoissa hoitoon, jotta suurilta elämyksiltä välttyisi. Aina vika ei näy päällepäin, mutta oire kertoo hoidon tarpeesta.

Milloin juurihoitoa tarvitaan?

Tavallisimpia syitä juurihoidolle ovat hampaan trauma, syvä kariesvaurio, hampaan halkeama, hampaan kuluminen tai trauman myöhäinen jälkitila. Joskus, jos hampaan näkyvä osa on pahoin vaurioitunut, joudutaan hammas juurihoitamaan, jotta saadaan lisätukea päälirakenteelle.

Toisinaan hampaan ydin hiipuu kuolioon ja kudos jää hampaan sisään elottomana. Tällöin hammas on tunnoton ja jopa särytön. Kudos, joka ei enää tee tehtäväänsä, alkaa pitkässä juoksussa tehdä reaktiivista muutosta hammasta ympäröivään luuhun. Tällaiset krooniset ja ”nukkuvat” tulehdustilat luussa tulevat usein esiin sattumalöydöksinä röntgenkuvissa. Kuolioon hiipunut hammas on syytä juurihoitaa, jotta luu hampaan ympärillä pysyy terveenä ja hyväkuntoisena.

Miten juurihoito tehdään?

Juurihoidon yhteydessä ydinontelo puhdistetaan ja desinfektoidaan, jolloin oireet hampaassa lievenevät ja kipu hellittää. Tyhjään ja lääkittyyn ydinonteloon laitetaan juurihoidon päätteeksi juuritäyte.

Juurihoidot tehdään tänä päivänä pääosin koneellisesti ja aina puudutuksessa, jolloin kanava saadaan tehokkaasti puhdistettua. Kanavien muoto ja hampaan anatomia vaihtelee suuresti yksilöittäin ja siksi röntgenkuvien ottaminen juurihoidon yhteydessä on tärkeää. Apulaitteina käytetään usein myös ultraääntä ja suurentavia laitteita, kuten luuppeja tai mikroskooppia.

Hoidon jälkeen oireiden seurannan ja röntgenkuvien avulla varmistetaan, että tulehdus hampaasta paranee ja pysyy poissa. Kuvauksia on siksi syytä tehdä säännöllisesti myös jälkikäteen aina vuositarkastusten yhteydessä.

Varaa aika meiltä, niin arvioimme hoidontarpeesi.

Palvelumme

von Dents logo