Ajanvaraus netissä
Ajanvaraus puh. 020 144 3800
Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Ajanvaraus netissä | Ajanvaraus puh. 020 144 3800 | Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

hampaan paikkaus turku

Parasta hoitoa aina asiakkaan tarpeen mukaan

Hampaan paikkaus

Hampaan paikkauksella tarkoitetaan reikiintyneen hampaan vaurioituneen kudoksen poistoa ja sen korvaamista paikkamateriaalilla. Puhdistettu alue täytetään tiiviisti paikkamateriaalilla. Tavoitteena on palauttaa hampaan luonnollinen muoto ja normaali toiminta purennassa.  

Hampaan paikkaustarpeen yleisin syy on hampaan reikiintyminen. Myös hampaiden lohkeaminen tai kuluminen vaatii paikkaushoitoa. Lisäksi vanhoja paikkoja joudutaan välillä uusimaan ja korjaamaan murtumien ja kulumien vuoksi. 

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua hammashoitoon, ovat hampaan särky, lohkeama, arkuus kylmälle ja kuumalle sekä hampaan puruarkuus. Myös hankalasti puhdistettava hammasväli, joka kerää ruokaa, on syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.

Miten paikkaushoito tehdään? 

Paikkaushoito tehdään yleisimmin puudutuksessa, jolloin paikkaus on useimmille kivutonta. Hampaan puuduttua reikiintynyt, vaurioitunut hammaskudos poistetaan joko käsi-instrumenteilla tai poraamalla vesijäähdytyksessä. Samalla tavoin suoritetaan lohjenneen hampaan tai vanhojen paikkojen korjaus.

Poraamisen jälkeen käsitellyn hampaan ympärille asetetaan tarkasti muotti puukiiloja apuna käyttäen. Alueen tulee pysyä kuivana, jotta saadaan aikaiseksi mahdollisimman hyvä täyte.  

Valittavana erilaisia paikkamateriaaleja

Yleisin paikkamateriaali on yhdistelmämuovi. Yhdistelmämuovipaikka saadaan valmiiksi yhdellä käyntikerralla. Hampaan puhdistettu alue käsitellään ensin hapolla, minkä jälkeen alueelle sivellään sidosaine, joka kiinnittää paikan. Tämän jälkeen yhdistelmämuovi kerrostetaan hampaan pintaan kerrosten välissä valolla kovettaen. Hampaaseen tehty paikka muotoillaan oikean muotoiseksi ja oikeaan purentakorkeuteen. Lopuksi se kiillotetaan. 

Hampaan vaurion suuruus ja laajuus vaikuttaa sopivimman paikkamateriaalin valintaan. Laajoissa vaurioissa saattaa olla tarkoituksenmukaisinta valita jokin toinen paikkamateriaali, esimerkiksi suun ulkopuolella valmistettu keraaminen täyte.

Reikiintymisen ennaltaehkäisy on tärkeää

Paras pintamateriaali hampaassa on sen oma kiille. Siksi reikiintymistä pyritään ehkäisemään muun muassa hyvällä kotihoidolla, terveellisellä ruokavaliolla ja lisäämällä fluorin käyttöä. Säännölliset hammaslääkärin vuositarkastukset ovat tärkeä osa suun terveyden hoitoa. Säännöllisissä tarkastuksissa pystytään havaitsemaan jo varhaisessa vaiheessa hampaan vaurio tai lisääntynyt reikiintymisriski, jolloin tilanteeseen päästään puuttumaan hyvissä ajoin.

Jos tuntuu, että hampaasi kaipaisi paikkausta, varaa aika meiltä.

Palvelumme

von Dents logo