Ajanvaraus netissä
Ajanvaraus puh. 020 144 3800
Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Ajanvaraus netissä | Ajanvaraus puh. 020 144 3800 | Yhteydenotot ja palautteet: toimisto@vondents.fi

Esteettinen hoito perustuu huolelliseen suunnitteluun, jossa otetaan huomioon purennan toimivuus ja korjauksen kestävyys.

Esteettinen hammashoito

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan hoitoa, jolla pyritään hampaiden ulkonäköä muokkaamaan kauniimmaksi eri keinoin. Hampaiden esteettisyyttä voidaan parantaa esimerkiksi erilaisin proteettisin rakentein korjaamalla, muovipaikkausmateriaalin avulla, valkaisemalla ja myös oikomalla.

Kaiken hoidon perustana on kuitenkin hyvä suun terveys. Kun suu on ensin hoidettu kuntoon, ikenet ovat terveet ja röntgenkuvissa ei ole hoidettavia tulehduksia, voidaan hampaiden ulkonäköä lähteä hoitamaan. Esteettinen hoito perustuu huolelliseen suunnitteluun, jossa otetaan huomioon purennan toimivuus ja korjauksen kestävyys. Ennen hoitoa kuunnellaan potilaan toiveet ja niiden pohjalta tehdään suunnitelma hoidosta. 

Kaunis, raikas hymy

Kaunis, raikas hymy on tärkeä meille jokaiselle ja se vaikuttaa suuresti ulkonäköön ja itsetuntoon. Valkaisuhoidot liittyvät läheisesti esteettiseen hammashoitoon ja se tehdään usein ennen korjaavaa esteettistä hoitoa. Hampaiden valkaisulla saadaan hampaiden sävyä muutettua vaaleammaksi. Näitä hoitoja tekevät suuhygienistimme. Kun suu on terve ja hoidettu kuntoon voidaan valkaisuun turvallisesti ryhtyä.

Kun hampaissa on asentovirheitä, ikävän värisiä paikkoja tai muotovirheitä saadaan näihin apua protetiikan keinoin. Kruunuilla ja laminaateilla  saadaan korjattua yksittäisen hampaan virhettä. Tarvittaessa niitä voidaan tehdä useampaan vierekkäiseen hampaaseen niin, että saadaan kaunis tasainen rivistö. Esteettistä hammashoitoa voidaan tehdä myös implanttien ja siltarakenteiden avulla silloin, kun hoidetaan menetettyjä hampaita. Muovipaikkaustekniikalla saadaan tehtyä myös kauniita ja edullisia korjauksia.

Laminaatit

Laminaatit ovat ohuita posliinikuoria, jotka liimataan hampaan pintaan. Laminaattia varten hiotaan vain ohut kerros hampaan huulen puoleiselta pinnalta ohuemmaksi ja tähän posliinikuori saadaan liimattua. Laminaatit eli posliinikuoret valmistetaan yksilöllisesti jäljennösten perusteella asiakkaalle. Niiden avulla saadaan helposti korjattua hampaiden pieniä asentovirheitä ja väriä. Väri valitaan huolella asiakkaan omien hampaiden sävyyn sopivaksi tai potilaan toiveen mukaan vaikka hieman vaaleammaksi.

Posliini ei ajan kuluessa värjäydy tai kulu vaan säilyttää kauniin pinnan ja läpikuultavuuden. Laminaatti voidaan valmistaa vain yhteen hampaaseen tai useampaan vierekkäiseen hampaaseen, jolloin hammasriviä saadaan korjattua tasaisemmaksi. Laminaattihoidot ovat hyvin yleisiä keinoja muuttaa hymy kauniimmaksi.

Kruunut

Kun hammaskudos vaatii suurempaa korjausta, hammas on laajemmin vaurioitunut, saadaan kruunutuksen avulla korjattua hampaan esteettisyyttä ja rakennetta. Kruunua valmistettaessa hammasta hiotaan kauttaaltaan, jotta kruunumateriaalille saadaan tilaa.

Kruunut valmistetaan usein täysin keraamisina, mutta myös tarpeen mukaan käytetään kulta- tai zirkoniarunkoisia rakenteita. Kruunujen avulla saadaan hammas suojattua vahvalla ja esteettisellä materiaalilla. Kruunut valmistetaan yksilöllisesti jäljennösten perusteella ja hoito vaatii yleensä kaksi käyntiä. Väri kruunuihin valitaan potilaan hampaiden sävyn mukaan. Kruunu säilyttää hyvin värinsä ja kiiltonsa eikä värjäydy.

Muovikorjaukset

Muovikorjausten avulla saadaan edullisesti korjattua pieniä esteettisiä asentovirheitä kuten esimerkiksi tiivistettyä hammasvälejä tai muokattua hampaan muotoa. Muovikorjaustekniikalla hammaskudosta ei hionnalla jouduta paljoa rasittamaan vaan materiaali saadaan sidostettua hampaan pintaan ohuempanakin kerroksena.

Muovitekniikka on edullinen ja nopea, usein yksi hoitokäynti riittää. Muovimateriaaleilla ei kuitenkaan saavuteta niin esteettistä ja luonnollista lopputulosta kuin keraamisilla posliinirakenteilla, sillä ajan kuluessa muovit saattavat värjäytyä.

Cerec kruunut ja paikat

Vastaanotollamme on käytössä uusin Cerec-laitteisto, jolla saadaan nopeasti potilaalle laadukas keraaminen paikka tai kruunu valmistettua jopa saman päivän aikana. Tässä menetelmässä hammas hiotaan ja valmistellaan kuin muissakin kruunu tai paikkaushoidoissa. Jäljennös otetaan kuvantamalla erityisen 3D kameran avulla eikä varsinaista jäljennösainetta tarvita. Kruunun suunnittelu tehdään tietokoneen avulla ja kruunu jyrsitään ja poltetaan vastaanotollamme.

Cerec kruunut ovat edullisempia kuin laboratoriovalmisteiset kruunut tai paikat. Sävy kruunuihin valitaan potilaan omien hampaiden sävyn mukaan ja nämä eivät värjäydy ajan saatossa.

Hampaiden ulkonäöllä on suuri vaikutus itsetuntoon ja esteettisyyden korjaaminen on hyvin yleistä. Mikäli sinulla on kysyttävää omien hampaidesi ulkonäöstä, jokin mietityttää tai toivoisit lisää tietoa niin tule keskustelemaan. Vaihtoehtoja voi olla useampia, joilla sinun hampaasi saadaan korjattua. Pienikin korjaus voi tehdä suuren muutoksen hymyysi.

Maija Arjasmaa hamamslääkäri von Dents

Erikoishammaslääkäri Maija Arjasmaa

Uusimmat uutiset

Kalvo-oikominen

Oikomishoito kalvoilla tarkoittaa hoitomuotoa, jossa hampaiden asentoa ja purentavirhettä korjataan läpinäkyvillä muovisilla kalvoilla.

Lue lisää