Ajankohtaista

Potilaskertomus – Viisaudenhampaan poisto

ENSIMMÄINEN VASTAANOTTO 21.12.2022

Potilas on 23-vuotias terve nainen. Hän tulee vastaanotolle tarkastukseen. Edellisestä tarkastuksesta on aikaa n. 1,5 vuotta

Tarkastuksessa todetaan hyvässä kunnossa oleva paikkaamaton hampaisto. Kolme viisaudenhammasta on poistettu ja yksi vielä jäljellä. Hampaissa on muutamia alkavia kariesleesioita. Otetaan vielä röntgenkuvat tilanteen varmistamiseksi. Röntgen-kuvista todetaan yhden alkavan reiän ulottuvan syvemmälle ja se vaatii paikkauksen.

Lisäksi jäljellä oleva viisaudenhammas hankaloittaa hampaiden puhdistusta. Potilas on käynyt vajaa vuosi sitten suuhygienistin vastaanotolla. Hammaskiveä on tällä hetkellä niin vähän, että ei ole tarvetta puhdistuskäynnille.

Hammaslääkärin ajatuksia

Kerrotaan potilaalle, että reikä pitäisi paikata muutaman kuukauden sisällä ja viisaudenhammas olisi hyvä poistaa ennen kuin se aiheuttaa enemmän murheita.

Potilaan toivomuksesta päädytään siihen, että hoidetaan molemmat ongelmat samalla kertaa. Potilaan ongelmahampaat sijaitsevat eri puolilla suuta, joten informoidaan vielä puudutuksen laajuudesta.

Potilaan ajatuksia

Kävin Kristiinan vastaanotolla joulukuussa vuosittaisessa tarkastuksessa. Viimeinen viisaudenhampaan poisto oli vielä edessä ja hampaista löytyi myös ensimmäinen paikattava reikä.

Ehdotin Kristiinalle toiveikkaana, että mitäs jos samalla kun paikataan hammas toiselta puolelta suuta, niin poistetaan viisuri toiselta puolelta – ja se onnistui!

TOINEN VASTAANOTTO 15.2.2023

Hammaslääkärin ajatuksia

Toisella käyntikerralla käydään ensin läpi vielä tulevia toimenpiteitä. Potilasta jännittää jonkin verran.

Hoito aloitetaan puudutuksella. Puudute laitetaan mahdollisemman kivuttomasti ja odotetaan rauhassa, että se on vaikuttanut. Reikiintynyt hammas korjataan ensin. Tässä tapauksessa se korjataan yhdistelmämuovilla.

Paikkauksen jälkeen poistetaan vielä viisaudenhammas. Hampaan poisto on vaikeusasteeltaan helppo. Hoidon jälkeen käydään vielä potilaan kanssa läpi hampaan poistoon liittyvät jälkihoito-ohjeet ja annetaan ne vielä kirjallisena mukaan.

Potilas lähtee vastaanotolta melko puutuneena, mutta tyytyväisenä. Jatkossa hampaat olisi hyvä tarkastaa kerran vuodessa alkavien reikien takia.

Potilaan ajatuksia

Vähän jännittyneenä saavuin vastaanotolle helmikuussa. Suu piti puuduttaa molemmilta puolilta, koska reikä ja viisuri olivat eripuolilla ja vielä kaiken lisäksi toinen ylhäällä ja toinen alhaalla, siinäpä Kristiinalle vähän tekemistä!

Vastaanotto alkoi klo 9:00 ja aluksi Kristiina kertoi mitä hän tulee tekemään ja puudutus laitettiin vaikuttamaan. Paikkaus aloitettiin 9:20, jonka jälkeen viisuri poistettiin ja yhtäkkiä jo 9:38 kaikki oli valmista. Eli 18 minuutissa tehtiin paikkaus ja poistettiin viisuri – tässä vaiheessa aplodit taitavalle hammaslääkärilleni!

Toimenpide ei ollut miltään osin epämukava ja puudutus esti kivun tuntemisen. Toipuminen on ollut nopeaa. Helppo poisto usein viittaa nopeaan parantumiseen.

Yleisiä syitä siihen miksi nuoret usein jättävät käymättä hammaslääkärissä...

Oireettomassakin suussa saattaa olla monta ongelmaa

Kaikista näistä syistä huolimatta hammaslääkärin tarkastuksissa kannattaisi ja pitäisi käydä 1-2 vuoden välein. Oireettomassakin suussa saattaa olla monta ongelmaa. Mitä aikaisemmin ongelmat hoidetaan, sen helpommalla pääsee. Nuorilla ison ongelmat muodostavat viisaudenhampaat. Oireettominakin ne saattavat muodostaa ison tulehdusriskin; karieksen, ientulehduksen ja perikoroniitin muodossa. Rikki menneet viisaudenhampaat nostavat bakteerien määrää suussa ja tällöin on vaara, että muutkin hampaat alkavat reikiintymään. Tällaiset tilanteet kartoitetaan tarkastuksessa.

Tarkastuksen jälkeen tilanne käydään potilaan kanssa läpi ja tehdään suullinen tai kirjallinen hoitoehdotus ja tarvittaessa kustannusarvio.

Hoidot pyritään toteuttamaan mahdollisemman kivuttomasti potilasta kuunnellen. Tarvittaessa voidaan käyttää puudutuksen lisäksi rauhoittavia lääkkeitä, sedaatiota tai yleisanestesiaa. Usein hoidossa kuitenkin puhuminen ja rauhallisen tehokas eteneminen riittävät.

Kustannukset mielessä?

Jos kustannukset pelottavat, kannattaa niistäkin keskustella etukäteen. Hoito voidaan jakaa jaksoihin esim. kerran kuukaudessa jne. Käytössämme on myös SVEA-rahoitus, minkä avulla kustannukset saa jaettua osiin.

Kiireisessä elämäntilanteessa, kun halutaan nopeasti valmista tai mahdollisemman vähän käyntikertoja, voidaan varata pidempi aika ja tehdä useampi asia samalla käynnillä. Puudutettu alue on usein laajempi kuin yksi hammas. Tällöin voidaan hoitaa saman alueen hampaat kaikki yhdellä kertaa esim. paikata muutama hammas ja poistaa vielä viisaudenhammaskin. Käyntikertojen määrä saadaan pienemmäksi ja hoito etenee nopeasti.

Nuori tarvitsee hampaitaan vielä vuosia. Hampailla on suuri merkitys ihmeisen hyvinvointiin ja ulkonäköön. Hampaisiin kannattaa panostaa nuoresta lähtien. Tällöin tilanne ei pääse salakavalasti etenemään pahaksi ja hampaat kestävät parhaassa tapauksessa loppuelämän.

Nettiajanvaraus Ajanvaraus 020 144 3800