Ajankohtaista

Hammaseroosio

Eroosio on hampaan pintojen näkyvää kulumista. Käytännössä tämä tarkoittaa kiilteen asteittaista kulumista happojen vaikutuksesta. Hampaaseen syntynyt eroosiovaurio on palautumaton, siksi tärkeää on puuttua syihin ja pohtia, miten vaurioiden synty olisi estettävissä.

Miltä eroosio näyttää hampaissa?

Lievässä eroosion muodossa hampaan pinnasta häviä kiilto. Eroosion edetessä etuhampaat muuttuvat kärjistään teräväsärmäisiksi ja takahampaiden purupinnoille alkaa muodostua pieniä kuoppia. Näissä kohdin hammaskiille on jo sulanut paikoin kokonaan pois, jolloin syvempi ja pehmeämpi hammaskudos eli dentiini paljastuu. Tällöin myös hampaat alkavat herkemmin oireilla esim. vihloa kylmälle, värjäytyä tai lohkeilla. Eroosion vielä edetessä, kun vahvin kulutusta kestävä kiillepinta hampaasta entisestään kuluu, koko näkyvä osa hampaasta madaltuu tai lyhenee. Koska syvempi hammasluu on huokoisempaa, usein hampaat myös näyttävät värjääntyneiltä ja tummemmilta.

Nuorille tehdyssä tutkimuksessa 15-vuotiaiden ikäryhmässä 60% hampaista löytyi eroosiota.

Mikä eroosion sitten aiheuttaa?

Ruokaillessa hampaisiin kohdistuu happohyökkäys, mikä pehmittää kiillettä ja mahdollistaa kiilteen sulamisen. Kun pH laskee alle 5,5 puhutaan happohyökkäyksestä. Happamuuden lähteitä on ravinnossa useita, kuten: happamat juomat, salaatin kastikkeet, marjat, mehut, hiilihapolliset makujuomat ja limsat. Toistuvasti nautittuna nämä alkavat aiheuttaa näkyviä muutoksia hampaissa. Eroosiota saa aikaa myös käyttämiemme juomien ja ruokien ohella vatsahapot. Närästysvaiva tai bulimia kiihdyttävät voimakkaasti kiilteen sulamista. Kuivassa suussa happohyökkäyksen vaikutus pitkittyy, sillä syljen happoja neutraloiva vaikutus jää vähäiseksi.

Vinkkejä eroosion ehkäisemiseksi

  1. Hampaat sietävät happohyökkäyksen tutkimusten mukaan noin viisi tai kuusi kertaa päivässä, mutta eivät jatkuvaa happamassa seisomista.
  2. Selkeä ruokailurytmi, happojen neutraloiminen ja hampaiden säännöllinen puhdistaminen on tärkeää.
  3. Virvoitusjuomat kannattaa nauttia ruokailujen yhteydessä, sen sijaan että nauttisi niitä pitkin päivää.
  4. Ruokailu on hyvä päättää suun huuhtomiseen vedellä tai palaan juustoa, joka neutraloi happamuutta.
  5. Xylitol-pastilli tai -purkka katkaisee happohyökkäyksen eli nopeuttaa suun neutraloitumista.
  6. Happohyökkäyksen pehmittämää kiillettä ei kannata hangata heti hammasharjalla, sillä harjausvaurion riski on silloin suurimmillaan.
  7. Syömisen jälkeen kannattaakin odottaa puolisen tuntia ennen hampaiden pesuun ryhtymistä.
  8. Närästysvaivoja kannattaa myös hoitaa, vaikka päällimmäinen vaiva usein on ruokatorven polte, niin vatsasta nousevat hapot tekevät herkästi vaurioita myös hampaisiin.
  9. Tarkista suosikki juomasi happamuus erityisesti, jos kärsit suun kuivuudesta.

Vesi on neutraali ja siten paras janojuoma hampaille

Jos elimistö on kuiva, myös syljen eritys vähenee. Syljen vähyys voi johtua monista tekijöistä, se voi olla hetkellistä kuten kovan urheilusuorituksen aikana tai pitkäaikaista esim. pysyvästä lääkityksestä tai sylkirauhasen poistosta johtuen. Aina syihin ei voi puuttua.

Vesi on neutraali ja siten paras janojuoma hampaille. Jos tapana on juoda tai kostuttaa suuta jollain muulla, kannattaa tarkistaa juoman tuoteseloste. Tuoteselosteissa mainitaan usein erikseen hapot nimeltä kuten Sitruunahappo E330 tai Fosforihappo E338, vaikka happamuusarvoa ei suoraan sanota. Näin hampaita ei ehdon tahdon rasita ja kuormita liiallisesti happamilla nesteillä. Pelkkä hiilihapotettu vesi on happamuudeltaan melko mietoa, mutta jos mukana on makuaineita saattaa happamuus laskea rajustikin.

Mitä PH arvoja juomissa on?

Teimme vastaanotolla muutamia mittauksia juomista. PH arvo 7 on neutraali kuten vesi, se ei siis ole emäksistä tai hapanta. Kun pH ruoassa ja juomassa laskee alle 5,5 puhutaan hampaille kohdistuvasta happohyökkäyksestä.

Nettiajanvaraus Ajanvaraus 020 144 3800